De meeste katten houden absoluut niet van water. Ze vinden het afschuwelijk om (klets)nat te worden en zien er al gauw als ‘een verzopen kat’ uit: wanneer ze onverhoopt in een fikse regenbui terechtkomen willen ze dan ook zo spoedig mogelijk binnengelaten worden. Sommige katten kunnen zelfs zeer verontwaardigd reageren als ze bijvoorbeeld nat gespoten worden door kleine kinderen die in het bezit zijn van waterpistooltjes. Waarom de meeste katten water niet prettig vinden is hier te lezen.
Uitzonderingen
Er zijn echter katten die wél van water houden en die het helemaal niet erg vinden om natte pootjes te krijgen: ze zijn zelfs in staat om een (enorme) vis uit het water te halen! Ook houden ze ervan om zo nu en dan een eindje te zwemmen. Dit soort katten behoren vaak tot het Turkse Van kattenras of het betreft nakomelingen van dit oorspronkelijke ras. Wellicht zijn er ook andere katten(rassen) die van water houden, maar de Turkse Van staat erom bekend geen watervrees te hebben.
Oorsprong
Het is niet moeilijk om te raden waar dit kattenras oorspronkelijk vandaan komt. De Turkse Van komt uit de buurt van Van Gölü – het Vanmeer – dat zich in het oosten van Anatolië (Turkije) bevindt. Dit kattenras is dus opgegroeid in een waterrijke omgeving en de voorouders van de Turkse Van waren naar alle waarschijnlijkheid op vis jagende wilde katten. Dit soort kat is dan ook vrij robuust gebouwd en heeft een sterk onafhankelijk karakter.
Agressief?
Men zegt dat de Turkse Van aanvankelijk nogal agressief was, maar wat wordt daaronder verstaan? Gaat het hier om een verwijzing naar een zeer boosaardig karakter of doelt deze zogenaamde agressiviteit op het wilde en ongecultiveerde temperament van de Turkse Van? Vermoedelijk het laatste, want deze kat laat het duidelijk merken wanneer iemand over zijn of haar grenzen gaat, wat getuigt van een sterke persoonlijkheid. Dit kattenras is daarom niet heel geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.
Afstammelingen
Het oorspronkelijke temperament van de Turkse Van is in de loop van de jaren enigszins milder geworden doordat de dieren gedomesticeerd zijn. In het midden van de 20e eeuw hebben Engelse toeristen enkele Turkse Van katten meegenomen vanuit Oost-Anatolië en is men begonnen met het fokken van deze dieren. Zo heeft dit bijzondere kattenras zich verder weten te verspreiden, zowel in als buiten Europa.
Leave a Comment