De kat speelde een belangrijke rol in het oude Egypte. Talloze afbeeldingen van katten, die voornamelijk dateren uit de periode 3000-2000 voor onze jaartelling, veronderstellen dat de kat zeer geliefd was bij de oude Egyptenaren en al in die tijd als huisdier gehouden werd.
Heilige dieren
Om de enorme graanoogst te beschermen tegen ratten en muizen werden katten ingezet. Egypte was vroeger de graanschuur van het Middellandse Zeegebied, wat het land veel welvaart verschafte. De kat werd dan ook als een godsgeschenk beschouwd en al gauw werden katten als heilige dieren aangemerkt die vereerd dienden te worden.
Pantheon
Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er in diezelfde periode een godin in het oud-Egyptische pantheon verscheen, die afgebeeld werd als een vrouw met een kattenhoofd. Deze godin, die Bastet genoemd werd, gold als beschermster van het huisgezin en de huiskat. Katten werden beschouwd als incarnaties van Bastet en dienden daarom met eerbied en respect behandeld te worden. Daarnaast was Bastet de godin van de vruchtbaarheid. We zien haar dan ook regelmatig afgebeeld als een moeder die haar kittens aan het zogen is. Binnen het oud-Egyptische pantheon was Bastet de gemalin van de god Ptah en moeder van de goden Miysis en Nefertem. Deze beide goden werden meestal als leeuwen afgebeeld.
Cultus
De verering van de godin Bastet vond plaats in de Oudegyptische stad Per-Bastet – wat in hiërogliefen letterlijk ‘huis van Bastet’ betekent – waar ze over een eigen tempel beschikte. Ook werden haar beide zonen hier vereerd. Volgens overleveringen was de tempel van Bastet de mooiste tempel van heel Egypte.
Leave a Comment